Dobrym pomysłem na przemycenie warzyw w posiłku jest ich starcie na tarce. Cukinia lub marchewka dodane do placków, naleśników, czy omleta są praktycznie niewyczuwalne, dodają koloru i zwiększają objętość dania. Dzięki temu można ich zjeść więcej niż placuszków z samej mąki, mleka i jajek. Dzisiaj mam dla Was przepis na omlet z tartych warzyw. Pożywny, puszysty i bardzo smaczny. Dla podkręcenia smaku dodałam suszone pomidory i zioła. Polecam.
Składniki:
- pół cukinii
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Cukinię (umytą, ze skórą) marchewkę (obraną i umytą)
zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Poczekaj chwilę i odciśnij nadmiar
wody z cukinii. Cebulkę pokrój w kostkę, pomidory w plasterki. Na patelni
rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj
tartą marchew i cukinię, lekko posól. Smaż kilka minut, aż warzywa
zmiękną, po czym dodaj pokrojone suszone pomidory.
W miseczce roztrzep
jajka, dodaj łyżkę wody, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki i
pół łyżeczki majeranku. Miękkie warzywa zalej masą jajeczną, lekko
wymieszaj na patelni, żeby jajka rozprowadziły się równomiernie. Smaż
omlet ok. 3 minuty, aż spód się zarumieni i przestanie przywierać do
patelni.
Odwróć omlet na drugą stronę. Ja zazwyczaj przykrywam patelnię talerzem, i odwracam ją do góry nogami. Omlet zostaje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwam go na patelnię i smażę 3 min. Gdy jajka się zetną, a obie strony zarumienią, przełóż omlet na talerz i podawaj.
w sam raz na kolację, albo lżejszy obiad;)
OdpowiedzUsuńsprawdzi się idealnie :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń